Voor onze leden is het boekwerk 1936-2016 hier te downloaden


Beknopte historie van Sociëteit ‘De Kleine Witte’...


In 1986 werd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van sociëteit ‘De Kleine Witte’ een boekje samengesteld door toenmalig secretaris Kees Freen. Onderstaand volgt een korte samenvatting hiervan.


Hoe ontstaat een sociëteit ? Het antwoord is dat wanneer men een aantal mensen bij elkaar zet, die daar iets voor voelen je al een aardig beginnetje hebt. Eind 1935 werd daar ten huize van sigaren-handelaar Piet Goudappel een aantal keren over vergaderd, en in de loop van 1936 werd besloten om het daadwerkelijk te gaan proberen. In de zomer had ieder het druk, dus het duurde nog tot najaar 1936 eer de eerste ‘proefavonden’ werden gehouden. Locatie was het voormalige Hotel Westlandia aan de Dijkweg in Naaldwijk. Eens per 14 dagen werd bij elkaar gekomen. Het bleek een succes, want besloten werd om definitief over te gaan tot het oprichten van een vereniging. Er werd een bestuur gevormd, een reglement opgesteld en als officiële datum van oprichting werd gekozen 1 november 1936. Gestart werd met 23 leden. De contributie werd vastgesteld op 1 gulden per maand. Het reglement voorzag nog niet in bestuursperioden. Als een bestuurslid geen tijd of geen zin meer had, stopte hij gewoon, vandaar dat er nogal eens wisselingen plaats vonden.

Hotel Westlandia aan de Dijkweg in Naaldwijk

Hotel Torenburg aan het Wilhelminaplein in Naaldwijk

Waarom is niet duidelijk, maar na korte tijd werd “Westlandia”verruild voor “Torenburg”. In een tijd dat er blijkbaar nog niet al te veel vertier was, werden de 14-daagse bijeenkomsten al snel omgezet in wekelijkse soos-avonden. Weliswaar was ‘de soos’ een mannen aangelegenheid, maar er werd naar gestreefd om eens per jaar ook de dames-echtgenoten een prettige avond te bezorgen.

Tijdens de oorlog ging de zaak op een lager pitje. Het waren onzekere tijden en met de beperkingen door de bezetter opgelegd, kon men niet op de gewenste manier functioneren. Een uitgaansverbod en niet veel anders dan surrogaat-koffie om te drinken, zijn niet echt bevorderlijk voor de beoogde gezelligheid.

Bij de bevrijding in mei 1945 waren de gelederen sterk gedund. Een aantal leden gaf prioriteit aan het weer opbouwen van hun bedrijf en sommigen bleken niet meer welkom, vanwege al dan niet te bewijzen sympathieën in de afgelopen oorlogsjaren. Met 17 leden werd aan de nieuwe tijd begonnen.

Buiten de reguliere soosavonden werd er jaarlijks een feestavond georganiseerd, waarop ook de dames acte de presence mochten geven. Tijdens het ‘jaarfeest’ van 1953, dat werd gehouden in Hotel America in Hoek van Holland, had men de toendertijd zeer bekende sneldichter Willy Alfredo uitgenodigd om de zaak te vermaken. Hoe meer drank hij binnen kreeg, hoe mooier de gedichten.

Volgens de beschrijving van dit festijn heeft hij echter voortijdig zijn optreden moeten beëindigen, omdat er op het toneel niets meer stond waaraan hij zich kon vasthouden.

Zo wisselvallig de bestuursperioden waren in de begintijd, zo standvastig werden ze later. Vanaf 1946 tot aan 1960 dezelfde voorzitter, de zelfde penningmeester en vanaf 1952 tot 1960 dezelfde secretaris. Blijkbaar deden ze hun werk tot volle tevredenheid van de leden. Na 1960 werd over gegaan tot het instellen van bestuurstermijnen van drie jaar.

Hotel Amerika in Hoek van Holland

Het Wilhelminaplein in Naaldwijk

Zoals elke vereniging kende ook ‘De ‘Kleine Witte haar ups en downs. Omstreeks 1958/1959 was, wellicht onder invloed van de televisie, het soos bezoek dramatisch gedaald. Het was met recht ‘komkommertijd’ want er werd in die jaren zelfs geen jaarvergadering gehouden. Begin 1960 kwamen er weer wat nieuwe leden bij, er werd een nieuw bestuur geformeerd en men slaagde er in om de zaak weer nieuw leven in te blazen. De gang kwam er weer in en in 1961 kon men zich opmaken voor de viering van het zilveren jubileum. Dat de komst van de televisie niet alleen nadelen met zich meebracht, mag blijken uit het feit dat menigmaal een tv werd gehuurd waarop dan gezamenlijk naar ‘de voetbal’ werd gekeken en er bij tijd en wijle een heuse stadionsfeer kon ontstaan. In de zestiger jaren waren er meerdere sociëteiten in Naaldwijk. Sommigen hadden echter moeite om te overleven. In 1965 waren er bij een andere soos nog slechts zes leden over. Na gesprekken met het bestuur van ‘De Kleine Witte’ werd besloten deze in ons ledenbestand te laten opgaan.

In 1968 werd de jaarlijkse feestavond doorgebracht in Rotterdam, waar de Snip en Snap Revue werd bezocht. Aansluitend werd nog een cabaret bezocht en het mocht geen verrassing zijn, dat een en ander er aan bijdroeg, dat het beschikbare budget ruimschoots werd overschreden. Een fikse contributieverhoging was het gevolg. Het ledenbestand staat dat jaar op 35. Een aantal jaren kabbelde het soosleven vrij rimpelloos voort. Er werd zo nu en dan van locatie gewisseld, er vielen wat oudere leden af en er kwamen weer wat jongere voor in de plaats. In 1975, nadat een ‘oriënteringsbijeenkomst’ was georganiseerd, zelfs zeven tegelijkertijd. En ook in 1979 konden wederom zeven nieuwelingen worden verwelkomd. In 1981 werd voor het eerst in het bestaan een uitgaansweekend georganiseerd. Dat men wel van een geintje hield mag blijken uit het feit dat toen in 1982 één van de leden 65 jaar werd, er met behulp van een kraan-wagen een tamelijk ruim uitgevallen taart in de tuin werd gezet. Met medewerking van de politie werd hiervoor zelfs korte tijd de hele straat afgesloten. Op sportief vlak stond men ook z’n mannetje. Er werd in dat jaar een voetbalwedstrijd georganiseerd tegen een andere Naaldwijkse sociëteit. De Kleine Witte trok met 3-2 aan het langste eind. Blijkbaar was de ‘derde helft’ dermate gezellig dat er meteen werd geroepen om een revanche. Die kwam er een paar maanden later, maar wederom bleek ‘De Kleine Witte’ de sterkste.

Snip & Snap revue 1958 in Rotterdam

Parker ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan

We zijn onderhand beland in 1984 en er wordt al voorzichtig vooruitgekeken naar het gouden jubileum in 1986. Het ledental werd in dat jaar met zes opgekrikt. Er werd gefietst in Baarle-Nassau, waar na afloop zoveel pannenkoeken konden worden gegeten als men ‘aankon’. Tussen de dames die op enige afstand stonden te bakken, bleek zich bij nader inzien een kerel met een pruik te bevinden, die bij nog verdere bestudering zelfs een lid van de soos bleek te zijn. Hilariteit alom.

En dan arriveren we in het jubileumjaar 1986. De uitnodiging voor een ‘grootse’ vieriing van het 50-jarig jubileum valt op de mat.

Hier stopt de historie beschreven door Kees Freen, maar we gaan in dit overzicht nog even door in de modernere geschiedenis van DKW.

We pakken de draad op waar we waren gebleven en zien dat we voor de jubileumviering terecht komen in Den Haag. Met een knipoog naar de ‘echte’ Sociëteit De Witte, werd brutaalweg juist op hun onderkomen ons jubileum gevierd. Het statige ‘Des Indes’ werd het decor van 50 jaar DKW. Voor ons eigen onderkomen maken we in die tijd gebruik van het ‘Pleincentrum’. Iets eenvoudiger, maar niet minder gezellig.

Het ledental blijft redelijk stabiel en in het jaar 1991 wordt gestart met 39 namen op de ledenlijst en wordt de kans benut om het 11e lustrum te vieren. Een bijzonder jaar blijkt 1992 te zijn, want er wordt besloten om over te gaan tot het vaststellen van statuten. Men heeft het ruim 55 jaar ‘zonder’ gedaan, maar blijkbaar zijn er redenen om daar verandering in aan te brengen. Niet alle leden gaan zonder meer met de volledige (concept)inhoud hiervan akkoord. Men krijgt de gelegenheid om zijn wensen kenbaar te maken en aan de hand daarvan wordt een en ander aangepast. Op 24 maart werd het passeren van de acte een feit. Het ledental blijft vrij stabiel en in 1996 bedraagt dit 39. In dat jaar is er tevens sprake van het 1e ‘gouden’ lidmaatschap in de geschiedenis van DKW. Het bestuur is van mening dat de club moet ‘groeien’. In 1998 wordt een succesvolle wervingsactie op touw gezet. Halverwege het jaar konden maar liefst 13 nieuwelingen worden bijgeschreven, hetgeen het ledental uiteindelijk bracht op een aantal van 52. Bij een dergelijk groot aantal achtte men het noodzakelijk om over te gaan tot het uitbrengen van een ‘smoelenboek’ waarin ieder met zijn meest zondagse gezicht op de plaat werd vastgelegd. 

Sociëteit De Witte in Den Haag

De huidige locatie: De Binnenhof in Naaldwijk

Onderhand loopt het tegen het magische jaar 2000. Al maanden maakte men zich ongerust over het feit of de computers het wel zouden houden. Sommige zwartkijkers voorspelden de meest verschrikkelijke dingen, maar toen we op 1 januari wakker werden, bleek alles gelukkig nog gewoon te werken. Zo rond het 65-jarig bestaan in2001, gingen er stemmen op om De Kleine Witte wat meer te laten aansluiten bij de moderne tijd. Er werd een bijeenkomst gehouden, waar ieder in de gelegenheid werd gesteld om zijn gedachten hierover naar voren te brengen. Het totaal aantal soosavonden per jaar werd teruggebracht, waarbij een aantal van tien avonden zouden worden ingevuld d.m.v. een ‘thema’. De bijeenkomsten gaan vallen op elke 2e en 4e dinsdag van de maand. In de maanden juli en augustus zal sprake zijn van een ‘zomerreces’. Er blijkt genoeg draagvlak om de nieuwe opzet te gaan hanteren en aldus wordt besloten. In hetzelfde jaar wordt de eerste ‘vaardag’ georganiseerd, hetgeen zou uitgroeien tot een jaarlijks terugkerende traditie. Een aantal jaren gaan voorbij. De thema avonden blijken een succes en de georganiseerde activiteiten zijn afwisselend genoeg om voldoende deelnemers te trekken. Ook de dames gaan er eens per jaar op uit. In 2010 ontstaat er echter weer een roep om enige verandering. Met name de jongere leden willen een wat meer eigentijdse aanpak. Wat daar precies mee wordt bedoeld wordt niet helemaal duidelijk, maar het geeft in dat jaar wel wat ‘roering’ in de tent. In 2011 wordt het 75-jarig bestaan gevierd. Het jaar staat bol van de activiteiten. Bij deze mijlpaal stopt voor dit moment het overzicht van de historie van De Kleine Witte. De verdere beschrijving van het wel en wee van DKW zal worden opgenomen in een overzicht dat zal worden gepresenteerd ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan de sociëteit in 2016.

Share by: